2015-04-07
Tort weselny: ceny, oryginalne pomysły

Niby rzecz słodka i raczej przyjemna w wyborze, a jednak trochę z nią zachodu. Wybór i zajęcie się tortem weselnym to nie taka prosta sprawa, jak mogłoby się wydawać. Jak wybrać najlepszy tort i poradzić z nim sobie podczas wesela? Oto nasze rady.

Skąd wziąć tort?

Miejsc, z których możemy wziąć tort weselny, jest co najmniej kilka. Po pierwsze możemy zamówić go w niemal każdej cukierni, a także w cukierniach specjalizujących się w wypieku tortów artystycznych. Często sale weselne czy hotele, w których urządzamy wesele, dysponują także ofertą wypieku tortu lub wręcz mają to zagwarantowane w cenie przyjęcia. Jeśli zdecydujemy się na tort niejako „w zestawie” z naszą salą weselną, można powiedzieć, że ten punkt weselnego programu będziemy mieć z głowy. Jeśli natomiast tort zechcemy zamówić w osobnej cukierni, zwłaszcza tej o profilu artystycznym, warto zająć się tym tematem odpowiednio wcześniej. Po pierwsze, dlatego że najlepsze cukiernie mają zajęte terminy na długi czas do przodu i jeśli będziemy zbyt długo zwlekać ze złożeniem zamówienia, to może się okazać, że zwyczajnie nie ma nam kto tortu upiec. Po drugie natomiast dlatego, że projektowanie spersonalizowanego tortu weselnego zajmuje trochę czasu. Musimy bowiem z cukiernikiem ustalić wszystkie szczegóły – od wielkości i kształtu ciasta, przez zdobienia, po oczywiście smak. Uzgodnienie tych wszystkich detali może niekiedy wymagać od nas nie jednego, a kilku spotkań z cukiernikiem.

 

Wygląd tortu weselnego

To, jak ma wyglądać nasz tort, zależy już praktycznie tylko od naszej wyobraźni. Przy rozwoju dzisiejszej technologii, także tej kulinarnej, cukiernicy potrafią bowiem wyczarować z ciasta prawdziwe słodkie cudeńka. Na co postawić w tym sezonie? Popularne wśród weselnych trendów są torty eleganckie, zdobione lukrem imitującym koronkę, torty w jasnych, pastelowych barwach zdobione jadalnymi (lub nie) kwiatami. Wśród tortowych trendów znajdziemy również ciasta kolorowe, z zabawnymi zdobieniami, np. związane z hobby Pary Młodej, a także „fototorty” zwieńczone jadalnym zdjęciem Nowożeńców (profesjonalny cukiernik wyczaruje je z pomocą spożywczej drukarki i jadalnych farb). Oczywiście, zamawiając tort weselny, Pary Młode wciąż często sięgają po klasyczne ozdoby, takie jak urocze porcelanowe figurki przedstawiające Pannę i Pana Młodego. Obecnie zdarza się jednak, iż niekiedy Państwo Młodzi odchodzą od tradycyjnych, stonowanych lub nawet romantycznych figurek, coraz częściej stawiając na te o zabawnej wymowie (np. uciekająca Panna Młoda czy grający na konsoli Pan Młody). Nowym trendem weselnym jest także rezygnacja z tradycyjnie rozumianego tortu i zastąpienie go ozdobnymi weselnymi babeczkami. Trend ten przywędrował do nas z USA i obecnie coraz częściej pojawia się na imprezach weselnych. Dokładnie polega on na tym, iż Państwo Młodzi zamawiają u cukiernika „mały” tort, który będą mogli tradycyjnie razem pokroić, a gościom rozdawane są nie kawałki tego tortu, tylko osobne babeczki utrzymane w tej samej kolorystyce i w tym samym smaku, co torcik.

 

Ile to kosztuje?

Ceny tortów weselnych są bardzo różne – wszystko zależy w głównej mierze od renomy cukiernika, u którego zamawiamy ciasto lub od standardów sali weselnej, która serwuje nam tort, ale także od składników użytych do pieczenia – niecodzienne składniki odpowiednio podwyższają cenę tortu. Koszt ciasta zależny jest także od rodzaju zdobień, jaki wybieramy (najdroższe zdobienia to te imitujące koronkę). Cukiernicy zwykle podają ceny tortu za kilogram – może się ona wahać od około 30 do nawet kilkuset złotych. Wielkość tortu, która przekłada się na jego wagę, zależy oczywiście od ilości gości weselnych. Zwykło się w tej materii przeliczać, iż na każdych dziesięciu gości weselnych przypada kilogram tortu.

 

Jak to się... kroi?

Podczas wesela przychodzi w końcu wyczekiwany przez wielu gości moment wjazdu tortu i krojenia go. Podziału tortu dokonują oczywiście Państwo Młodzi i jest to jeden z obowiązkowych punktów wesela, który powinien być głośno i wyraźnie zaakcentowany przez wodzireja czy też DJ-a odpowiedzialnego za przebieg imprezy. Jak pokroić tort weselny z klasą? Podczas krojenia, Panna Młoda powinna trzymać nóż, natomiast (zwyczajowo prawa, choć jeśli Pan Młody jest leworęczny, to może być również lewa) ręka Pana Młodego powinna znaleźć się na ręku małżonki tak, aby krojenie dokonywało się wspólnie. Gdy ukroją kawałek, Pan Młody powinien poczęstować żonę tortem, następnie to samo w stosunku do męża powinna uczynić Panna Młoda. Na tym rola Młodej Pary przy krojeniu tortu powinna się zakończyć, a rozdysponowaniem reszty ciasta wśród gości powinni zająć się kelnerzy.

 

Katarzyna Rydz